Sådan blev jeg en #løbepige

H for yoga

Jeg kan ikke helt huske, hvornår jeg prøvede kræfter med yoga for første gang, men det var efter, jeg startede med at løbe og det var Hatha Yoga i Fitness World. Jeg tog til yoga fordi jeg var virkelig dårlig til at få strukket ud (i dag prøver jeg dog at huske at få strukket ud efter hver løbetur) og mine lemmer var temmelig stive, så jeg tænkte, at yoga kunne gøre mig lidt mere fleksibel.

I starten syntes jeg, det var ret kedeligt og jeg hverken svedte eller fik pulsen op, så jeg følte lidt, at jeg spildte min tid. Men efter nogle gange og en masse tålmodighed, kunne jeg mærke, at jeg blev mere smidig, jeg lærte at slappe af, være i nuet og nyde at jeg ikke behøvede at tonse rundt med sveden dryppende for at få noget ud af en træning. Jeg blev fan og siden har jeg jævnligt taget yoga-timer.

Tree pose GC

Jeg prøver at komme til yoga en gang om ugen, men det er langt fra altid det lykkedes. Da jeg er medlem af Fitness World er det mest der, jeg går til yoga, og jeg kan bedst lide Hatha udgaven. Jeg har også forsøgt mig med flow, men sjovt nok, så synes jeg, at det nemt kan gå for stærkt og at man konstant skal skifte stilling er lidt stressende. Jeg kan bedst lide at være i en stilling et stykke tid og lade den virke – bl.a. fordi jeg stadig bruger yoga som en god måde at få strukket ud på og forblive forholdsvis fleksibel. Løbere har det nemlig med at blive temmelig stivbenede gennem årene.

Hatha Yoga er den yoga-udgave, som de fleste andre typer af yoga stammer fra og yogaudstyr.dk skriver følgende:

Fokus i Hatha Yoga er typisk på at udføre de klassiske stillinger korrekt og efter kroppens kunnen. Ha betyder på Sanskrit ’sol’ mens tha betyder ’måne’. Sanskrit er det oldindiske sprog. Hatha repræsenterer dualiteterne i livet – yin og yang, maskulin og feminin, mørke og lys. Hatha Yoga forsøger at balancere disse modstående kræfter. Hatha Yoga betragter kroppen og sindet samlet som sjælens køretøj, og ved at ”smøre og passe” den giver vi vores sjæl optimale vilkår.

På et tidspunkt fik en veninde lokket mig med til Hot Yoga hos Nalini og dét var lige mig! Jeg eeeeelsker varme (er helt sikkert født i det helt forkerte land hvad det angår) så yoga i 37 grader kunne jo kun være godt – og det er det! Jeg nyder de 90 min. i varmen, hvor jeg både får strukket ud og sveden pibler frem alle steder, så man føler, man kommer af med en masse affaldsstoffer. Det er hårdt og afslappende på én gang og bagefter føler man sig som et helt nyt menneske – udrenset og frisk.

Yoga væg Nalini

Her mens jeg er skadet må jeg udnytte, at jeg har tid til at dyrke en masse yoga og at det samtidig er godt for min lyske (benets indadfører) at blive strukket ud, så længe den ikke bliver overstrukket. Derfor kan jeg heller ikke lave alle øvelser 100%, men lidt er også godt. Jeg kan bedst lide at dyrke Hot Yoga (især her om vinteren) men det er ret dyrt, så jeg skifter lidt mellem Hatha Yoga i Fitness World og Hot Yoga hos Nalini.

Jeg har også prøvet Vinyasa Yoga og det er jeg også ret vild med. Det var en fra mit arbejde, der underviser i det, som tilbød en gratis time hver torsdag morgen på arbejdet, men der har været pause i et par måneder nu. Jeg glæder mig dog til, at det kommer tilbage igen. Vinyasa minder meget om Hatha, men er mere dynamisk og en form for flow yoga og så er åndedrættet en vigtig faktor (det er det dog generelt ved yoga) og Vinyasa betyder også bevægelsesåndedrætssystem. Jeg kan bl.a. godt lide Vinyasa Yoga, fordi vi laver nogle anderledes og krævende stillinger. Det var f.eks. der jeg lærte hovedstand og kragen, som jeg selv synes er ret sejt at kunne 🙂

Nalini yoga

Der er mange gode grunde til at dyrke yoga og hos Nalini nævner de tre gode grunde til at kombinere din sport med yoga:

1. Mange former for træning styrker kroppens større muskler fremfor de små, stabiliserende muskler. Yoga styrker også disse små muskler og hjælper dig dermed til større balance og mindre risiko for skader.

2. Yoga øger fokus, nærvær og viljestyrke. Noget der kan gøre en stor forskel de sidste hårde minutter i et løb eller en konkurrence.

3. En fast yogapraksis skaber balance mellem styrke og smidighed. Det betyder at du undgår at ende som en af de der løbere der ikke kan binde sine egne snørebånd fordi fødderne er uden for rækkevidde.

Jeg har prøvet at finde lidt information om, hvorfor yoga er så godt at dyrke, som du kan læse ved at klikke på linkene nedenfor, hvis du som jeg er nysgerrig 🙂

10 grunde til at dyrke yoga

Hvad sker der i kroppen, når du dyrker yoga? 

Yogastilarter

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan blev jeg en #løbepige