Nørrebroløbet 2015

Morgenmad på Rikkes måde

Der var en gang, jeg spiste Cornflakes (og andre lign. morgenmadsprodukter), yoghurt (med smag) og müsli samt brød med ost, syltetøj, pålægschokolade og lign. til morgenmad. Fællesnævneren for det hele er sukker, masser af sukker. I dag spiser jeg en noget anderledes morgenmad og sukker er en sjælden morgenmadsingrediens. Dog har vi brunch på arbejdet hver fredag, så der kan jeg sagtens spise en ostemad med marmelade og en snegl/thebirkes til morgenmad. Det kan/gør jeg også, når jeg er ude og spise brunch eller på ferie eller på hotel eller på besøg hos nogen, der serverer sukkerholdig morgenmad. Men på hverdage og når jeg er derhjemme, forsøger jeg at undgå sukker fra morgenstunden.

Jeg et vanemenneske og enormt struktureret, så jeg har mange faste rutiner og min morgenmad varierer derfor heller ikke så meget som den måske burde. For det meste spiser jeg skyr om morgenen, dels pga. det høje proteinindhold og lave indhold af fedt og kulhydrater, men også fordi jeg er et af de få mennesker (åbenbart), der rent faktisk godt kan lide smagen af skyr uden nogen form for smagstilsætning (sukker/sødestoffer). Til gengæld tilsætter jeg selv smag i form af frugt, hjemmelavet müsli og peanutbutter. Lige nu er min favoritmorgenmad skyr med banan, peanutbutter, hjemmelavet müsli og chiafrø. Det smager SÅ godt og mætter også længe!

Skyr + banan + peanutbutter

Som sagt spiser jeg meget det samme og lige nu veksler jeg mellem nedenstående til morgenmad:

Skyr:
150 g. skyr
1 most banan
1 spsk. müsli
1 spsk. peanutbutter
1 tsk. chiafrø

 To do: Bland det hele godt sammen.

 Bananpandekager:
1 most banan
2 æg
1 tsk. vaniljepulver eller kanel
Topping: skyr (bland evt. lidt vaniljepulver i), nødder, frugt, bær, frysetørret bær

 To do: Bland det hele godt sammen og steg 3-4 små pandekager på en pande med olie, kokosolie eller smør.

 Havregrød:
40 g. havregryn
2 dl. vand
1 spsk. peanutbutter
1 most banan

To do: Lav først grøden af vand og havregryn, tilsæt derefter most banan og peanutbutter. Rør det godt sammen.

 Chiagrød:
2 spsk. chiafrø
1,5 dl. skyr
0,5 dl. vand
1 håndfuld bær

To do: Bland det hele godt sammen og sæt på køl om aftenen indtil næste morgen.

 En gang imellem får jeg lyst til at prøve noget nyt og så ændrer mine rutiner sig. For nylig forsøgte jeg mig med chiagrød. Den første jeg lavede blev ok og konsistensen synes jeg er fin, men det smagte ikke af så meget. Derfor ville jeg prøve med kokosmælk, men det blev ikke godt! Enten er der stor forskel på kokosmælk eller også kan jeg bare ikke lide kokosmælk i sin rene form, så den laver jeg ikke igen. Næsten gang vil jeg prøve at lave chiagrød på mandelmælk (hjemmelavet selvfølgelig).

Chiagrød skyr

Chiafrø bliver ofte omtalt som super-frø fordi de har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer, antioxidanter, protein, kostfibre, kalk og andre vitaminer og mineraler – og så siges det, at frøene kan hjælpe med at forebygge kræft, forebygger hjerte-karsygdomme, gøre dig slank, stabilisere blodsukkeret, give stærke knogler, styrke fordøjelsen og modvirke infektioner, fodre huden med sunde fedtsyrer samt modvirke PMS og sikkert meget mere. Man skal dog ikke indtage mere end to spiseskefulde (15 g.) chiafrø om dagen.

Til daglig spiser jeg uden at tænke på, hvordan det påvirker mit løb/træning. Jeg tænker mere på, at størstedelen af mit madindtag skal være sundt og med en masse grøntsager, så der er plads til ting som burgere, pizza, bland selv slik, chokolade og alt muligt andet lækkert. For jeg er egentlig en sukkergris, når det kommer til stykket, jeg har heldigvis også bare en stærk vilje, der godt kan finde ud af at sige nej eller træne lidt ekstra for at brænde et stykke kage for meget.

Det er kun i perioden op til et specifikt løb, at jeg begynder at tænke over, hvad jeg skal spise for at præstere bedst muligt. Jeg har altid haft gode erfaringer med havregryn til morgenmad på løbsdagen, så det holder jeg fast i. Havregryn har en god fordeling af protein og kulhydrater og sidstnævnte har man hårdt brug for, når man skal løbe langt og/eller hurtigt – og så mætter det i lang tid, hvilket er alfa omega til f.eks. halvmarathon og marathon.

Havregrød med müsli

En typisk før-løb-morgenmad for mig består af havregryn, ruggryn, mælk, chiafrø, nødder (eller min hjemmelavet müsli) og rosiner. Rosinerne bruger jeg i stedet for sukker.

Når alt dette er sagt, så findes der jo lige så mange måder at spise på, som der findes mennesker, og man skal finde det, der virker bedst for én selv. Så selvom skyr på papiret er sundt, så er det ikke værd at kæmpe sig igennem en portion, hvis man ikke kan lide det! 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nørrebroløbet 2015